Je říjen nejlepším časem na návštěvu Vietnamu?

Pláž, lodě a hory v pozadí.
8 července 2024

Vietnam je fascinující destinace, která spojuje starodávné tradice s moderní dynamikou. Tato země nabízí rozmanité zážitky, od historických měst jako Hanoj a Ho Či Minovo město až po nádherné scenérie zálivu Ha Long. Je to opravdu fascinující místo k cestování. Pokud tedy přemýšlíte kam jet v říjnu na dovolenou, Vietnam je skvělá volba!

Kdy je vhodná doba na cestu do Vietnamu?

Doporučujeme vám navštívit Vietnam v říjnu.

Počasí ve Vietnamu v říjnu není ani příliš horké, ani příliš chladné. Tento měsíc je začátkem podzimu a koncem monzunového období. Zároveň značí rostoucí počet mezinárodních turistů, takže se připravte na potenciální davy. Pokud se ptáte kdy je vhodná doba na cestu do Vietnamu, když třeba v říjnu nemůžete, navštívit Vietnam je možné po celý rok, ale nejvhodnější je jaro a podzim.

Pojďme se podívat podrobněji na to, proč je říjen nejlepší čas na návštěvu Vietnamu. Podíváme se jaké jsou ve Vietnamu v říjnu teploty, zajímavá místa k návštěvě, a co dalšího můžete ve Vietnamu podniknout. Pro návštěvu Vietnamu je vhodný buď říjen, nebo jarní měsíce od března do dubna.

Čtěte až do konce a budete mít jasno v tom „Kam v říjnu na dovolenou“, nebo „Kdy nejlépe cestovat do Vietnamu“.

Pojďme na to!

Rozlehlé rýžové terasy zářící ve slunečním světle, lákající na cestu do Vietnamu v říjnu.

Počasí ve Vietnamu v říjnu

Pokud plánujete návštěvu Vietnamu v říjnu, stojí za to seznámit se s několika důležitými informacemi o počasí. V této sekci projdeme region po regionu, protože počasí ve středním Vietnamu může být jiné než na jihu Vietnamu nebo na severu Vietnamu.

Jaké je tedy počasí v říjnu ve Vietnamu?

Severní Vietnam: Chladný s jasnou oblohou

  • Teplota: Teploty se v tomto období v severním Vietnamu pohybují od 20°C do 27°C.
  • Srážky: V tomto období zaznamenáváme výrazný pokles srážek ve srovnání s vlhčími letními měsíci, s častější jasnou oblohou. Tento úbytek srážek činí toto období ideálním pro venkovní aktivity a prohlídky regionu s jeho bujnou krajinou a historickými památkami.
  • Obecné podmínky: Pokud plánujete navštívit severní Vietnam, můžete si užívat příjemné počasí s nižší vlhkostí. Je to ideální pro objevování malebných zlatých rýžových teras v Sa Pa a rušných ulic Hanoje.

Střední Vietnam: Přechodné období s rizikem tajfunů

  • Teplota: Průměrná teplota ve středním Vietnamu zůstává příjemně teplá a pohybuje se mezi 22°C a 27°C.
  • Srážky a bouře: Střední Vietnam je v říjnu stále náchylný na silné deště a bouřkové počasí. Tyto bouře mohou způsobit záplavy a narušit cestování, zejména podél pobřeží.
  • Obecné podmínky: Pokud plánujete navštívit střední Vietnam, doporučujeme vám sledovat předpovědi počasí a sbalit si vhodné oblečení a výbavu. Flexibilní cestovní plány a vhodné cestovní pojištění mohou pomoci zmírnit jakékoliv narušení způsobené neočekávanými povětrnostními událostmi.

Jižní Vietnam: Teplé počasí a ubývající srážky

  • Teplota: Tento region má vyšší průměrné teploty, pohybující se od 24°C do 31°C.
  • Srážky: Srážek ubývá v průběhu října, což značí konec období dešťů a postupný začátek suché sezóny. Mírnější deště přispívají k příjemnějším a předvídatelnějším povětrnostním podmínkám.
  • Obecné podmínky: Ubývající srážky poskytují vynikající příležitost návštěvu Ho Či Minova města nebo pro říční výlety v deltě Mekongu, kde převládá bujná zeleň.

Letecký pohled na panoráma města při západu slunce s mlhavou oblohou, představující návštěvu Vietnamu v říjnu.

Vietnam v říjnu: Co navštívit?

Zde jsou některá skvělá místa, která stojí za návštěvu, pokud se chystáte do Vietnamu. Navštívit je můžete po celý rok.

Hanoj – Hlavní město Vietnamu

Staré město

Toto je název historické městské části hlavního města Vietnamu. Staré město se nachází západně a severně od jezera Hoàn Kiếm.

Číst více:  Jaké jsou nejtěžší jazyky světa?

Pravděpodobně nejunikátnějším rysem této oblasti jsou řemeslné ulice. V minulosti město přitahovalo mnoho řemeslníků, kteří zde zakládali řemeslné cechy.

Dnes je ve Starém městě 36 řemeslných ulic. Najdete zde různé šperky, tkaniny všech druhů, domácí potřeby a sladkosti.

Jezero Hoàn Kiếm

Ideální pro pohodové procházky a poznávání místního života, je jedním ze symbolů hlavního města Vietnamu. Nachází se v historickém centru Hanoje a slouží jako středisko jeho kulturních a společenských aktivit, přitahující místní obyvatele i turisty svým klidem.

Jednou z nejvýznamnějších památek na jezeře je Želví věž, která stojí na malém ostrově blízko středu. Původně byla postavena jako hrobka otce Nguyena Ngoc Kima, zprostředkovatele mezi Vietnamem a Francií během francouzského koloniálního období.

Po vyhnání Francouzů z Vietnamu byl význam názvu „Želví věž“ změněn na počest legendární Zlaté želvy. Podle legendy měla želva požádat císaře Lê Lợia, aby vrátil meč, který mu pomohl vyhnat Číňany z Vietnamu v 15. století.

Lodě na klidné vodní cestě při západu slunce, zdůrazňující, kam jet v říjnu na dovolenou, a teplota ve Vietnamu.

Záliv Ha Long – Světové dědictví

  • Záliv Ha Long, nacházející se na severovýchodě Vietnamu, je známý svými smaragdovými vodami a tisíci vysokými vápencovými ostrovy pokrytými bujnými deštnými pralesy.
  • Tato památka světového dědictví UNESCO pokrývá plochu kolem 1 553 čtverečních kilometrů a je domovem bohatého a rozmanitého mořského života a různých ekosystémů.
  • Jeho název, který znamená „Sestupující drak“, je hluboce zakořeněn v místní legendě. Podle ní bohové jednou poslali rodinu draků, aby pomohli bránit Vietnam před útočníky. Vytvořili ostrovy z drahokamů a jadeitu, aby vytvořili ochrannou bariéru. Po vítězství se draci rozhodli usadit v zálivu a pojmenovali různé oblasti podle svých činů a svého výskytu v zálivu.
  • Pozoruhodná krajina zálivu, formovaná po miliony let, přitahuje návštěvníky z celého světa k aktivitám, jako je plavba lodí, jízda na kajaku a průzkum četných jeskyní.
  • Úchvatná přírodní krása a klidné prostředí zálivu Ha Long z něj činí nezbytný cíl pro milovníky přírody a dobrodružné turisty.

Huế – Hlavní město dynastie Nguyễn

  • Huế, historické město ve středním Vietnamu, je známé svým bohatým kulturním dědictvím a majestátní architekturou.
  • Bývalo císařským hlavním městem dynastie Nguyễn od roku 1802 do roku 1945 a je domovem velkolepého Huếského císařského města, rozlehlého komplexu paláců, chrámů, zdí a bran, který se nachází ve starověké citadele.
  • Město je rozděleno klidnou řekou Huong, která je také nazývaná „Voňavou řekou“, což přispívá k jeho malebnému kouzlu.
  • Huế je také známé svou jedinečnou kuchyní, která zahrnuje jídla jako bánh bèo a bún bò Huế, jež odrážejí jeho královské kulinářské tradice.
  • Kromě svého historického významu hostí Huế živé festivaly, včetně bienále Huế Festival , který oslavuje kulturní dědictví města jako bývalého hlavního města Vietnamu.

Kam na dovolenou v říjnu - Vietnam, klidná ulice.

Hội An

  • Hội An, půvabné město na centrálním pobřeží Vietnamu, je známé pro své dobře zachované staré město, které je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO.
  • Tento historický obchodní přístav, který vzkvétal od 15. do 19. století, se může pochlubit jedinečnou směsí vietnamské, čínské, japonské a evropské architektury.
  • Procházením úzkými a lucernami osvětlenými ulicemi mohou návštěvníci obdivovat tradiční dřevěné domy, rušné trhy a zdobené chrámy.
  • Hội An je také známé svými krejčovskými obchody, které nabízejí oblečení na míru, a svou lahodnou kuchyni, včetně jídel jako cao lầu a bánh bao bánh vạc.
  • Řeka Thu Bồn, která protéká městem, přidává městu malebné kouzlo. Také se můžete, pokud chcete, po této řece plavit a obdivovat město z jiné perspektivy.
  • Hội An je známé svou živou kulturní scénou a pravidelně hostí akce jako festival luceren při úplňku, kdy je město osvětleno barevnými lucernami a tradičními představeními. V období kolem října můžete počítat s příjemnými teplotami převážně do max 30 °C, což v této části Vietnamu, kde se město Hội An nachází – střední Vietnam, je na příjemné i na návštěvu festivalů, památek i na koupání.
Číst více:  Tipy na levné cestování: Jak ušetřit peníze při cestování

Místa spojená s natáčením filmů

Vietnamské bujné krajiny, historická prostředí a evokativní kulisy dlouho zachycovaly představivost filmařů, zejména v Hollywoodu.

Dva z nejikoničtějších filmů, které použily Vietnam jako kulisu, i když často natáčené na jiných místech, jsou „Dobré ráno, Vietname“ a „Apokalypsa.“

Tyto filmy nejen přenesly vietnamskou krajinu do mezinárodního povědomí, ale také ovlivnily, jak byla země globálně vnímána.

„Dobré ráno, Vietname“

Pozadí a natáčení: Navzdory názvu byl film převážně natáčen v Thajsku, ne ve Vietnamu. Film používá prostředí Saigonu během vietnamské války a zaměřuje se na amerického rozhlasového DJe.

Saigon je bývalý název Ho Či Minova města. Nachází se na jihu Vietnamu a je nejlidnatějším městem této fascinující země. Jeho krajina je dominována řekami a kanály, přičemž řeka Saigon je největší.

„Apokalypsa“

Pozadí a výzvy při natáčení: film se natáčel během bouřlivého období od roku 1976 do 1977. Filipíny nahradily Vietnam kvůli politické situaci a geografickým podobnostem.

Skutečná místa odrážející prostředí filmu:

  • Provincie Ninh Binh: Známá jako „Ha Long Bay na souši,“. Její říční cesty, vápencové útesy a bujné krajiny připomínají mystickou a nebezpečnou řeku, která je ústřední ve filmu Apokalypsa.
  • Delta Mekongu: Tato rozlehlá delta se svou sítí řek a bažin symbolizuje složité a nebezpečné terény zobrazované ve filmu. Hustá vegetace a odlehlé vodní cesty zachycují esenci děsivé atmosféry filmu.
  • Záliv Ha Long: I když není filmovým místem, jeho surrealistické a majestátní mořské krajiny odpovídají dramatickému tónu filmu a jiným světským kulisám. Vysoké vápencové sloupy a mlhavé vody by mohly být představeny jako zajímavá kulisa. Tato zátoka se nachází v oblasti severního Vietnamu a je pro turisty jedním z lákadel.Dvě vietnamské ženy při práci.

jaké oblečení nosit ve Vietnamu v říjnu

Když mluvíme o tom, kdy cestovat do Vietnamu nebo kam jet na dovolenou v říjnu, musíme také zmínit oblečení, které byste si tam měli zabalit.

Počasí je ve Vietnamu rozdílné co se týče jednotlivých regionů, jiné je na severu a jiné je na jihu. Do Vietnamu se cestuje prakticky po celý rok. Také v prosinci a lednu, čili v zimě. Nejlepší doba na návštěvu je podzim a jaro. Spousta turistů zde jezdí od října do listopadu. Jiné počasí bude na severu v horách a jiné ve městě nebo na jihu u moře, proto vezměte v potaz nejen období kdy se do Vietnamu chystáte, ale také oblast, kterou se chystáte navštívit.

Ve všech regionech je praktické mít klobouk, sluneční brýle a opalovací krém na denní výlety, abyste se chránili před sluncem.

Lehký šátek může být užitečný pro chladnější večery nebo při vstupu do klimatizovaných prostor. Nezapomeňte si přibalit pohodlné boty, protože objevování měst a venkova často zahrnuje hodně chůze. Pokud se rádi procházíte také v noci, nezapomeňte si přibalit také dlouhé oblečení.

Doporučujeme se před cestou podívat na aktuální předpověď počasí ve Vietnamu, včetně konkrétních oblastí do kterých se chystáte, a tomu přizpůsobit obsah kufru.

Co dalšího byste si měli zabalit na cestu do Vietnamu v říjnu

Nyní, když víme, co si vzít na sebe do Vietnamu v říjnu, podívejme se na další věci, které byste měli zabalit při plánování cesty do této krásné země.

Cestovní doklady a peníze

Během cestování do Vietnamu v říjnu si zajistěte všechny potřebné cestovní doklady, včetně vašeho pasu (s platností nejméně šest měsíců), víza (pokud je třeba) a kopií těchto dokladů pro bezpečnost.

Mějte u sebe cestovní peněženku s dostatečnou hotovostí ve vietnamských dongách a kreditní kartu. Je třeba vzít v potaz, že ne všude jde platit debetní kartou a na venkově zaplatíte často jen hotovostí.

Elektronika a konektivita

Zcela jistě si vezměte sebou svůj smartfone, to je v dnešní době základ. V mobilu máte mapy, najdete si zajímavá místa a také pomoci smartfonu pořídíte krásné fotky z vaší dovolené.

Univerzální cestovní adaptér je nezbytný pro nabíjení vašich zařízení, protože elektrické zásuvky ve Vietnamu se mohou lišit od těch ve vaší domovské zemi. Powerbanka může být užitečná, pokud plánujete trávit dovolenou mimo civilizaci.

Číst více:  Island v červnu – Je to dobrý nápad na dovolenou?

Přenosný překladač

Překladač je užitečný vždy, když navštěvujete cizí zemi. Poskytne vám pocit bezpečí a překoná za vás jazykové bariéry. Okamžitý překladač Vasco Translator nabízí řadu užitečných funkcí: hlasový překladač, foto překladač a překladač textu.

Navíc má tento kapesní překladač zabudovanou SIM kartu s bezplatnou celoživotní konektivitou pro překlady v téměř 200 zemích.

Protože internetové připojení je nezbytné pro každé překládací zařízení, tato funkce vám poskytuje komfort bez dalších poplatků nebo hledání Wi-Fi. Můžete jednoduše překládat kdykoli to potřebujete.

Les během východu slunce v listopadu, v červenci, v dubnu ve Vietnamu.

Je říjen nejlepším časem na návštěvu Vietnamu? Závěr

Návštěva Vietnamu v říjnu nabízí kouzelnou směs příjemného počasí, bohatých kulturních zážitků a úchvatné přírodní krásy. Pokud tedy přemýšlíte kdy nejlépe cestovat do Vietnamu, říjen je vhodným obdobím.

S ústupem monzunového období a přechodem do podzimu můžete v různých regionech zažívat jasnější oblohu a příjemné teploty.

Ať už objevujete historické ulice Hanoje, plavíte se po smaragdových vodách zálivu Ha Long nebo se ponoříte do bohatého dědictví Huế a Hội An, říjen poskytuje ideální kulisu pro vaše dobrodružství.

S dobře připraveným seznamem věcí na zabalení a flexibilními cestovními plány můžete zvládnout příležitostné bouře ve středním Vietnamu a vychutnat si krásnou krajinu a přátelské lidi.

Nezapomeňte na důležité cestovní doklady, pohodlné oblečení a praktické pomůcky, jako je přenosné překládací zařízení, které vám usnadní cestovní zážitek.

Říjen ve Vietnamu slibuje fascinující kombinaci objevování měst, přírody a moře, díky čemu je tento měsíc ideálním pro návštěvu této destinace.

Ať už jste nadšenec historie, milovník přírody nebo dobrodružný cestovatel, říjen ve Vietnamu vám jistě přinese nezapomenutelné zážitky v této dynamické a rozmanité zemi.

A pokud se chcete dozvědět více o cestování do Thajska (což je také vhodné v říjnu), přečtěte si náš další článek.

SHRNUTÍ

Návštěva Vietnamu v říjnu je velmi doporučovaná kvůli příznivým povětrnostním podmínkám ve všech regionech. Severní Vietnam nabízí chladné, jasné počasí ideální pro venkovní aktivity, zatímco střední Vietnam, ačkoli náchylný na bouře, začíná zaznamenávat pokles srážek. Jižní Vietnam zažívá teplé počasí s klesajícími srážkami, což signalizuje začátek období sucha. Říjen je ideální pro objevování kulturních a přírodních atrakcí Vietnamu, včetně Starého Města v Hanoji, zálivu Ha Long a historického města Huế. Základní cestovní tipy zahrnují zabalení lehkého oblečení včetně dalších lehkých vrstev na večer, klobouku, slunečních brýlí a zařízení aktuálních cestovních dokumentů. Rozmanité krajiny a bohaté dědictví činí z října vynikající čas pro nezapomenutelnou návštěvu Vietnamu. Dovolená ve Vietnamu nabízí spoustu rozmanitých aktivit, kde si každý najde to, co má rád.

FAQ:

Návštěva Vietnamu v říjnu – je to vhodné období?

Ano, říjen je skvělý čas na cestování do Vietnamu. Tento měsíc je začátkem podzimu a koncem monzunového období, takže počasí není ani příliš horké, ani příliš chladné. Říjen však také znamená rostoucí počet mezinárodních turistů, takže se připravte na potenciální davy. Nicméně dovolená ve Vietnamu může být pro vás nezapomenutelná, proto pokud tuto destinaci zvažujete, rozhodně doporučujeme ji navštívit. Pokud vás zajímá kdy jet do Vietnamu, jedním z nejvhodnějších měsíců je právě říjen.

Co bych měl(a) nosit ve Vietnamu v říjnu?

Ve všech regionech Vietnamu je praktické mít klobouk, sluneční brýle a opalovací krém pro denní výlety, abyste se chránili před sluncem. Lehký šátek nebo šála může být užitečná pro chladnější večery nebo při vstupu do klimatizovaných prostor. Nezapomeňte si přibalit pohodlné boty, protože objevování měst a venkova často zahrnuje hodně chůze.

Je říjen období dešťů ve Vietnamu?

Střední Vietnam a jižní Vietnam zažívají přechod z období dešťů na období sucha. V severním Vietnamu v říjnu jsou šance na srážky obvykle vyšší než v jiných částech země. Pokud vás zajímá kdy jet do Vietnamu, doporučujeme podzim nebo jaro.

Jaká je historie Starého Města?

Obchodní oblasti ve Starém Městě se začaly formovat již během dynastií Lý a Trần v 11. a 13. století. Tehdy se mnoho lidí začalo stěhovat z okolí města do části Hanoje, která je nyní známá jako Staré Město.

Co si dalšího sbalit na cestu do Vietnamu?

Je vhodné si sebou vzít překládací zařízení. Příkladem takového zařízení je Vasco Translator, který nabízí více než 100 jazyků a překládá hlas, text na fotografiích, stejně jako text, krátké fráze a další.
Baros Marta

Robert Faber

Robert je vášnivým cestovatelem a fanouškem nových technologií. Umí dobře vařit, ale nikdy na to nemá dostatek času což má za následek, že na většinu jídel si nakonec stěžuje. Pravidelně chodí do posilovny.

podobné články

Africké jazyky: Různorodá jazyková krajina

Africké jazyky: Různorodá jazyková krajina

Afrika, druhý největší kontinent na světě, je zemí mimořádné rozmanitosti. Od sluncem zalité Sahary na severu po bujné deštné pralesy v povodí řeky Kongo a větrný Mys Dobré naděje na jihu, geografická různorodost Afriky je stejně rozmanitá jako jazyky, kterými se v...

Jak pozdravit v různých jazycích

Jak pozdravit v různých jazycích

„Ahoj“ je obvykle jedno z prvních slov, se kterými se setkáte při učení se nového jazyka. Některé jazyky však ve svých pozdravech vyjadřují více než jen obyčejné „ahoj“. Jednoduché „ahoj“ může vyjadřovat pocity upřímnosti, štěstí a vděčnosti, ale mohou existovat i...

Největší zajímavosti o Japonsku

Největší zajímavosti o Japonsku

Vítejte v zemi sushi, samurajů a sumo! Japonsko je země, kde se starobylé tradice plynule prolínají s nejmodernějšími technologiemi. Japonsko je velmi zajímavou a exotickou zemí, která nabízí mnoho zajímavosti k objevení - od kuriózních kulturních praktik po...

Jazyky Hvězdných válek: Prozkoumáme jazykové bohatství

Jazyky Hvězdných válek: Prozkoumáme jazykové bohatství

V rozsáhlém vesmíru ságy Hvězdné války diváky uchvacují epické bitvy, ikonické postavy a hluboké filozofie. Řada jazyků však přidává další vrstvu bohatství a obohacuje vyprávění o kulturní hloubku.  Franšíza představuje jazyky od melodických tónů Twi'leků až po...

Island v červnu – Je to dobrý nápad na dovolenou?

Island v červnu – Je to dobrý nápad na dovolenou?

Plánování letní dovolené je vždy vzrušující a Island je jednou z těch destinací, které rozhodně stojí za návštěvu. Ale jaké je počasí na Islandu v červnu? Jaké svátky můžete zažít a co všechno tam můžete dělat? V tomto článku se podíváme na všechno, co potřebujete...

Zajímavosti o Africe: Kontinent plný divů

Zajímavosti o Africe: Kontinent plný divů

Afrika, kontinent překypující divy, je pokladnicí, která láká cestovatele a zvídavé osoby. A tak se možná ptáte: Co je na Africe tak zajímavého? Jaká jsou zvířata z Afriky a jaká je africká kultura? Od rozlehlých savan po rušná města, jak jižní, tak severní Afrika je...