Island v červnu – Je to dobrý nápad na dovolenou?

Fotografie islandské přírody
20 dubna 2024

Plánování letní dovolené je vždy vzrušující a Island je jednou z těch destinací, které rozhodně stojí za návštěvu. Ale jaké je počasí na Islandu v červnu? Jaké svátky můžete zažít a co všechno tam můžete dělat? V tomto článku se podíváme na všechno, co potřebujete vědět o návštěvě Islandu v červnu.

Kdy jet na Island? Je červen vhodným měsícem k návštěvě?

Léto na Islandu nabízí mnoho výhod. V červnu se dny prodlužují a můžete zažít tzv. půlnoční slunce, což znamená, že slunce nikdy úplně nezapadne. To znamená více času na objevování krás této země.

Jaké je počasí na Islandu v červnu?

V tomto měsíci můžete očekávat průměrné teploty kolem 10-15°C. I když to může být pro někoho málo, je to ideální čas na turistiku a objevování přírodních krás bez obav z přílišných veder. Na jihu ostrova se však teploty mohou dostat až ke příjemným 20°C. Díky golfskému proudu, který počasí na Islandu ovlivňuje jsou také i v zimě na ostrově teploty kolem nuly.

Obrázek islandských hor

Co si sbalit na Island v červnu?

Počasí na Islandu je proměnlivé a nevyzpytatelné, proto je vhodné si sbalit různé vrstvy oblečení. Je důležité mít s sebou nepromokavé a větruodolné oblečení, protože počasí může být různé. Nezapomeňte na teplé vrstvy a pohodlnou obuv vhodnou na turistiku.

Svátky v červnu

Island v červnu slaví několik významných svátků. Například 17. června se slaví Islandský národní den, což je skvělá příležitost zažít místní kulturu a tradice. Během tohoto svátku můžete vidět průvody, koncerty a různé kulturní akce.

Co dělat na Islandu v červnu

Co dělat na Islandu v červnu? Možností je nespočetné množství. Můžete navštívit známá místa jako je Zlatý kruh, kde najdete Geysir, vodopád Gullfoss a národní park Thingvellir. Pro milovníky přírody je zde také mnoho turistických tras, které nabízejí nádherné výhledy a příležitosti na fotografování.

Návštěva islandských termálních pramenů

Jedním z hlavních lákadel Islandu jsou jeho termální prameny. V červnu je ideální čas na jejich návštěvu, protože počasí je příjemné a můžete si užít relaxaci v teplých vodách. Blue Lagoon je nejznámější termální pramen, ale stojí za to objevit i méně známá místa, kde můžete zažít autentickou atmosféru.

Islandské gejzíry

Ať už je roční období jakékoliv, nemělo by se vynechat v průběhu vaší návštěvy, slavné gejzíry. Island je z toho znám. Geysir – gejzír všech gejzírů je neaktivní někdy i několik let v kuse, ale nacházející se kousek o něj gejzír Strokkur, je nejaktivnějším gejzírem na Islandu. Sloup vody chrlí do výšky 15-30 metrů každých 10 minut.

Číst více:  Zajímavosti o Africe: Kontinent plný divů

Jen několik stovek metrů od gejzírů Strokkur a Geysir, vyvěrá na povrch termální pramen s vodou o teplotě kolem 40 °C, který plní dvě přírodní jezírka. Příjemná teplota i hezké prostředí až by lákalo ke koupání, ale to je v celé oblasti údolí Haukadalur striktně zakázáno z důvodu ochrany přírody.

Obrázek islandské řeky

Je na Islandu možné v červnu vidět polární záři?

I když je teoreticky možné v červnu na Islandu vidět polární záři (aurora borealis), je to méně pravděpodobné ve srovnání se zimními měsíci, kdy jsou noci delší a temnější.

Červen na Islandu zažívá fenomén půlnočního slunce, kdy slunce zapadá velmi krátce nebo vůbec, což má za následek téměř nepřetržité denní světlo.

Díky tomu je obtížné spatřit polární záři, protože je obvykle vidět na tmavé a jasné obloze během noci. V létě na Islandu se za polární záři nejezdí, pro pozorování polární záře jsou vhodné zimní měsíce. Největší pravděpodobnost, že tento krásný jev uvidíte, je na severu za polárním kruhem.

Pokud však cestujete do severních oblastí Islandu a je tam silná geomagnetická bouře, můžete ještě zahlédnout polární záři v pozdních večerních nebo časných ranních hodinách, kdy obloha mírně potemní.

Hory na Islandu

Kdy jet na Island?

Kdy je nejlepší čas na návštěvu Islandu? To závisí na tom, co hledáte. Pokud chcete zažít půlnoční slunce a dlouhé dny, pak je červen ideálním měsícem. Léto na Islandu je plné života a nabízí mnoho aktivit pro každého. V letních měsících je den dlouhý, díky čemu za denního světla stihnete mnohem více aktivit než v zimě.

Jak vypadá Island v červnu?

Island v červnu je plný zeleně, kvetoucích květin a rozmanité fauny. Je to čas, kdy se příroda probouzí a krajina je nejživější. Můžete se těšit na nádherné scenérie, vodopády a ledovce, které jsou snadno přístupné.

Islandské pobřeží

Jak cestovat po Islandu?

Cestování po Islandu v červnu je pohodlné a jednoduché. Většina cest je otevřená a přístupná, což vám umožňuje snadno se dostat k nejkrásnějším místům ostrova. Nezapomeňte si pronajmout auto, abyste mohli objevovat krajinu podle svých představ.

Island je skvělou volbou pro ty, kteří hledají nezapomenutelnou dovolenou plnou přírodních krás, kulturních zážitků a dobrodružství. Bez ohledu na to, zda jste milovník přírody, dobrodruh nebo kulturní nadšenec, Island má co nabídnout každému. Díky pronajatému autu vás islandské počasí nepřekvapí, budete moct v pohodlí cestovat za vybranými památkami a také se nebudete muset omezovat ani přizpůsobovat. Dojezd k některým přírodním jevům nemusí být po asfaltové cestě, proto doporučujeme zvolit auto s pohonem 4×4.

Číst více:  Vánoční dárky nejen pro rodiče: Hlasový překladač Vasco Translator

 

Staňte se svědky půlnočního slunce

Pokud se ptáte, co vidět na Islandu, rozhodně k tomu patří jev půlnočního slunce. Slunce vychází už kolem 2 hodiny ranní a zapadá až po půlnoci, ale i tehdy není úplná tma, na kterou jsme zvyklí.

V červnu se půlnoční slunce projevuje tak, že visí nízko na obzoru a vrhá na oblohu zářivé světlo dlouho do noci.

Ať už se vydáváte na pěší túru podél členitého pobřeží, prozkoumáváte sopečnou krajinu nebo si jen užíváte klidné procházky půvabnými uličkami Reykjavíku, fascinující krása půlnočního slunce zanechává zvláštní dojem. Island v létě má, jednoduše řečeno, svoje kouzlo.

Národní parky a turistika

Léto na Islandu je ideální na návštěvu národních parků. Národní park Thingvellir, který je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO, nabízí nádherné turistické trasy a historická místa. Vodopád Skógafoss a ledovec Vatnajökull jsou další místa, která stojí za to navštívit.

Dále za návštěvu také stojí vodopád Gullfoss, který patří k nejatraktivnějším přírodním památkám na Islandu. Vodopád leží na řece Hvítá a patří k nejmohutnějším na ostrově.

K jedním nejvíce fotografovaným místům na ostrově patří hora Kirkjufell, a to především díky svému unikátnímu tvaru. Horu ze tří stran obklopuje moře a ze čtvrté vodopád Kirkjufellfoss. Horu proslavila také kultovní sága Hry o trůny.

Cestovatel na Islandu

Kulturní a historické památky

Kromě přírodních krás má Island co nabídnout také v oblasti památek. Navštivte muzea v Reykjavíku, kde se dozvíte více o historii a kultuře Islandu. V Reykjavíku se také nachází Hallgrimův kostel, který rozhodně patří k místům, které stojí za to navštívit, stejně jako koncertní síň Harpa. Ať už budeme na Islandu v lednu nebo v říjnu, hlavní město stojí za návštěvu.

Městská ulice na Islandu

Místní kuchyně a gastronomie

Islandská kuchyně je jedinečná a stojí za ochutnání. Můžete si vychutnat čerstvé mořské plody, tradiční jídla jako skyr (islandský jogurt) a hákarl (fermentovaný žralok). Nezapomeňte navštívit místní restaurace a trhy, kde můžete ochutnat různé lahůdky.

Obrázek s jídlem na stole

Pozorování divoké přírody

Island je domovem mnoha druhů divoké zvěře. V červnu máte skvělou příležitost pozorovat velryby, delfíny a mořské ptáky. Pozorování papuchalků je velmi populární, protože tito ptáci se vracejí na pevninu, aby hnízdili. Organizované výlety na pozorování velryb jsou také dostupné a nabízejí nezapomenutelné zážitky.

Noční život a zábava

Reykjavík, hlavní město Islandu, má živý noční život. V červnu, kdy jsou dny dlouhé, můžete zažít noční život, který trvá do brzkých ranních hodin. Mnoho barů a klubů nabízí živou hudbu, místní pivo a skvělou atmosféru. Nenechte si ujít i tuto stránku islandské kultury.

Festivaly a události

V červnu se na Islandu koná mnoho festivalů a událostí. Kromě Islandského národního dne můžete navštívit Reykjavik Arts Festival, který nabízí různá umělecká představení, výstavy a koncerty. Midsummer Music Festival v Hvammstangi je další skvělou příležitostí k zažití místní kultury a hudby.

Číst více:  Jaké jsou nejtěžší jazyky světa?

Ubytování na Islandu

Ubytování na Islandu v červnu nabízí širokou škálu možností, od luxusních hotelů po útulné hostely a kempy. Pro nejlepší zážitek si rezervujte ubytování předem, protože letní sezóna je populární mezi turisty a nejzajímavější ubytovací místa jsou rezervována dlouho dopředu.

Malá, dřevěná chata na Islandu

Co si zabalit na Island v červnu

Zde se zaměříme na něco jiného než na oblečení. Pokud chcete Island navštívit, zde je seznam doplňků, které se vám mohou hodit.

Kromě doplňků k oblečení, jako jsou: rukavice, čepice a šátek nebo nákrčník, aby vás v případě chladného větru zahřály, hodí se také: sluneční brýle a opalovací krém, i když je počasí nevyzpytatelné, prší a bývá pod mrakem. Vzhledem k tomu, že slunce na obzoru může být dlouho, tak se ochranné prostředky proti slunci nesmí zapomenout přibalit. Slunce na Islandu může být intenzivní, zejména v letních měsících, kdy jsou dlouhé dny.

Kromě toho se vám bude hodit:

  • Repelent proti hmyzu (v závislosti na vašich aktivitách a místě pobytu).
  • Opakovaně použitelná láhev na vodu pro udržení hydratace.
  • Doklady o cestovním pojištění.
  • Cestovní pas a potřebná cestovní víza.
  • Vodotěsné sáčky nebo pouzdra na ochranu elektroniky a cenností před vlhkostí.
  • Lehký, kompaktní cestovní průvodce nebo univerzální překladač.

A pokud jde o překládací zařízení, je velmi dobré je zabalit, protože obvykle mají nepřeberné množství špičkových funkcí a vyšší přesnost překladatelských služeb ve srovnání s mobilními aplikacemi.

Vasco Translator nabízí například foto překladač (překladač tištěného textu), hlasový překladač a překladač textu. Kromě toho získáte až 108 jazyků a bezplatný doživotní internet pro překlady v téměř 200 zemích. Pokud neovládáte cizí jazyk, může vám být tento elektronický překladač skvělým pomocníkem.

Závěr

Island v červnu je skvělou destinací pro všechny, kteří hledají dobrodružství, přírodní krásy a kulturní zážitky. S příjemným počasím, dlouhými dny a množstvím aktivit na výběr, je léto na Islandu nezapomenutelným zážitkem. Ať už plánujete turistiku, objevování termálních pramenů, nebo jen relaxaci při nádherných scenériích, Island má co nabídnout každému návštěvníkovi.

FAQ:

Jaké je počasí na Islandu v červnu?

Počasí na Islandu v červnu je mírné s teplotami kolem 10-15°C, ale může být proměnlivé, proto je důležité mít s sebou vrstvené oblečení.

Co si sbalit na Island v červnu?

Je důležité mít nepromokavé a větruodolné oblečení, teplé vrstvy a pohodlnou turistickou obuv

Jaké jsou hlavní atrakce na Islandu v červnu?

Mezi hlavní atrakce patří národní parky, termální prameny, turistika, pozorování divoké přírody a místní festivaly.

Kdy je nejlepší čas na návštěvu Islandu?

Červen je ideálním časem na návštěvu, protože můžete zažít půlnoční slunce, což přináší hodně denního světla, díky čemu máte na aktivity více času.

Jak cestovat po Islandu v červnu?

Cestování na Island je jednoduché, většina cest je otevřená a přístupná a pronájem auta je nejlepší způsob, jak objevovat ostrov.
Baros Marta

Robert Faber

Robert je vášnivým cestovatelem a fanouškem nových technologií. Umí dobře vařit, ale nikdy na to nemá dostatek času což má za následek, že na většinu jídel si nakonec stěžuje. Pravidelně chodí do posilovny.

podobné články

Africké jazyky: Různorodá jazyková krajina

Africké jazyky: Různorodá jazyková krajina

Afrika, druhý největší kontinent na světě, je zemí mimořádné rozmanitosti. Od sluncem zalité Sahary na severu po bujné deštné pralesy v povodí řeky Kongo a větrný Mys Dobré naděje na jihu, geografická různorodost Afriky je stejně rozmanitá jako jazyky, kterými se v...

Jak pozdravit v různých jazycích

Jak pozdravit v různých jazycích

„Ahoj“ je obvykle jedno z prvních slov, se kterými se setkáte při učení se nového jazyka. Některé jazyky však ve svých pozdravech vyjadřují více než jen obyčejné „ahoj“. Jednoduché „ahoj“ může vyjadřovat pocity upřímnosti, štěstí a vděčnosti, ale mohou existovat i...

Největší zajímavosti o Japonsku

Největší zajímavosti o Japonsku

Vítejte v zemi sushi, samurajů a sumo! Japonsko je země, kde se starobylé tradice plynule prolínají s nejmodernějšími technologiemi. Japonsko je velmi zajímavou a exotickou zemí, která nabízí mnoho zajímavosti k objevení - od kuriózních kulturních praktik po...

Jazyky Hvězdných válek: Prozkoumáme jazykové bohatství

Jazyky Hvězdných válek: Prozkoumáme jazykové bohatství

V rozsáhlém vesmíru ságy Hvězdné války diváky uchvacují epické bitvy, ikonické postavy a hluboké filozofie. Řada jazyků však přidává další vrstvu bohatství a obohacuje vyprávění o kulturní hloubku.  Franšíza představuje jazyky od melodických tónů Twi'leků až po...

Zajímavosti o Africe: Kontinent plný divů

Zajímavosti o Africe: Kontinent plný divů

Afrika, kontinent překypující divy, je pokladnicí, která láká cestovatele a zvídavé osoby. A tak se možná ptáte: Co je na Africe tak zajímavého? Jaká jsou zvířata z Afriky a jaká je africká kultura? Od rozlehlých savan po rušná města, jak jižní, tak severní Afrika je...