Vasco z Krakova se zaměřuje na úzký tým, společenské aktivity a nové produkty

Vasco se zaměřuje na úzký tým
28 února 2023
  • 2022: 75 tisíc prodaných zařízení (+50 %), 85 milionů PLN (+64 %), čistý zisk: 17 milionů PLN (+44 %)
  • Nové obchody v Paříži a na Mallorce a 4 v Dubaji
  • Nové kanceláře v Portugalsku a Německu
  • Během Mistrovství světa ve fotbale v roce 2022 v Kataru zakoupila vybavení vláda země
  • Ceny za design a nominace na cenu GLOMO na výstavě MWC v Barceloně
  • Překladače Vasco podporují humanitární a zdravotnické organizace

Ve stínu války na Ukrajině v únoru 2022 během jednoho z nejvýznamnějších veletrhů elektroniky v Evropě MWC Barcelona představila krakovská společnost nový model překladače – Vasco Translator V4. Zařízení se začalo masově prodávat o 5 měsíců později.

Překladač, který podporuje 76 jazyků při konverzaci a 108 při překladu z fotografií, byl představen také na těchto významných technologických veletrzích: IFA v Berlíně, GITEX v Dubaji, Japan IT Week v Tokiu a v lednu letošního roku na největším světovém veletrhu – výstavě CES v Las Vegas.

Pandemie způsobila nejistotu a omezila cestování – soukromé i obchodní. Ukázalo se, že bez problémů se mnoho setkání a obchodní rozhovory dají uskutečnit online. Přesto společnost během pandemie zdvojnásobila své tržby a v roce 2021 dosáhla vynikajícího čísla 50 000 prodaných překladačů, vysvětluje Maciej Góralski, generální ředitel společnosti Vasco. „Otevření hranic a možnosti cestování přinesly očekávaný nárůst prodaných zařízení. V roce 2022 vzrostl počet prodaných překladačů o 50 %, obrat i zisk vzrostly o 64 %, resp. 44 %.

Po ruském útoku na Ukrajinu se Vasco stáhlo z ruského trhu. Přestože tamní prodejní síť ještě nebyla dostatečně rozvinuta, společnost se rozhodla opustit plánované aktivity a zapojila se do vlastní kampaně Stand with Ukraine. Téměř 200 nevládním organizacím a službám, zejména zdravotnickým službám na podporu uprchlíků, bylo zapůjčeno více než 500 elektronických překladačů. Překladače pomohly prolomit jazykové bariéry a lépe pochopit potřeby migrantů na hranicích, včetně té polsko-běloruské. Elektronické překladače Vasco pomáhaly také v ambulancích, nemocnicích a mezi jednotlivými lékaři po celém Polsku.

Číst více:  Vasco v žebříčku "Diamanty časopisu Forbes 2024"

Vasco nejen podporuje a rozvíjí svůj vlastní tým, ale podporuje také organizace poskytující humanitární a lékařskou pomoc lidem v nouzových situacích na celém světě. Společnost darovala svá zařízení mimo jiné skupině pro práva menšin, nadaci Survivor Foundation a Medis on the Border. Maciej Góralski, který je sám zdravotníkem, inicioval vytvoření pohotovostního týmu PMM Vasco, který vznikl ve spolupráci s Polskou lékařskou misí. Tým momentálně přijímá a žádá o akreditaci od Světové zdravotnické organizace (WHO).

Elektronický překladač je oporou nejen pro ty, kteří neovládají cizí jazyky. Dokáže také podpořit ty, kteří cizí jazyky dobře ovládají, například v situaci, kdy druhá strana cizí jazyky vůbec nezná a je třeba nějak komunikovat. – vysvětluje Maciej Góralski – Názorně je to vidět na příkladu zdravotnických služeb, kde se díky elektronickému překladači zkracuje čas obsluhy pacienta. Zařízení přijdou vhod i tehdy, když se na jednom místě setká mnoho kultur, například během velkých akcí, jakými jsou mistrovství světa v Kataru.

V roce 2022 společnost zvýšila počet zaměstnanců o 37 %, konkrétně na 200 lidí. Také otevřela 6 nových prodejen – ve Francii, Španělsku, Spojených arabských emirátech, Budapešti a Římě – a 2 obchodní zastoupení – v Německu a Portugalsku.

Produkty Vasco jsou uznávány zákazníky a průmyslem nejen pro jejich funkčnost, ale také pro jejich design. Důkazem toho je získání nejprestižnějších cen v kategorii průmyslového designu – Red Dot Design Award, zvanou „Oscar za design“ a New York Product Design, ocenění získané v roce 2021 za model M3 a v roce 2022 za nejnovější překladač společnosti. Kromě toho Vasco Translator V4 získal ocenění Good Design Award, což je ocenění od Japonského institutu pro podporu designu.

Kromě ocenění zaměřených na produkty byl majitel a generální ředitel společnosti Vasco, Maciej Góralski, oceněn také v soutěži EY Podnikatel roku, kde se stal finalistou v kategorii Nové technologie/Inovace. Za práci pro Ukrajinu byl také nominován na Cenu Indifference Award od Osvětimského institutu pro lidská práva.

Číst více:  PMM Vasco trénuje irácké zdravotníky
Agnieszka Noskowska

Agnieszka Noskowska

Agnieszka Noskowska, která se od začátku své kariéry věnuje marketingu, se již několik let věnuje také PR, kde s vášní pracuje na kreativních projektech. Rovnováhu nachází v silniční cyklistice, horské turistice a v řemeslných pracích. Přestože miluje svou práci, kdyby se mohla opět rozhodnout o směřování své kariéry, stala by se truhlářkou, což by spojilo její lásku k řemeslům a přírodě.

podobné články

Africké jazyky: Různorodá jazyková krajina

Africké jazyky: Různorodá jazyková krajina

Afrika, druhý největší kontinent na světě, je zemí mimořádné rozmanitosti. Od sluncem zalité Sahary na severu po bujné deštné pralesy v povodí řeky Kongo a větrný Mys Dobré naděje na jihu, geografická různorodost Afriky je stejně rozmanitá jako jazyky, kterými se v...

Jak pozdravit v různých jazycích

Jak pozdravit v různých jazycích

„Ahoj“ je obvykle jedno z prvních slov, se kterými se setkáte při učení se nového jazyka. Některé jazyky však ve svých pozdravech vyjadřují více než jen obyčejné „ahoj“. Jednoduché „ahoj“ může vyjadřovat pocity upřímnosti, štěstí a vděčnosti, ale mohou existovat i...

Největší zajímavosti o Japonsku

Největší zajímavosti o Japonsku

Vítejte v zemi sushi, samurajů a sumo! Japonsko je země, kde se starobylé tradice plynule prolínají s nejmodernějšími technologiemi. Japonsko je velmi zajímavou a exotickou zemí, která nabízí mnoho zajímavosti k objevení - od kuriózních kulturních praktik po...

Jazyky Hvězdných válek: Prozkoumáme jazykové bohatství

Jazyky Hvězdných válek: Prozkoumáme jazykové bohatství

V rozsáhlém vesmíru ságy Hvězdné války diváky uchvacují epické bitvy, ikonické postavy a hluboké filozofie. Řada jazyků však přidává další vrstvu bohatství a obohacuje vyprávění o kulturní hloubku.  Franšíza představuje jazyky od melodických tónů Twi'leků až po...

Island v červnu – Je to dobrý nápad na dovolenou?

Island v červnu – Je to dobrý nápad na dovolenou?

Plánování letní dovolené je vždy vzrušující a Island je jednou z těch destinací, které rozhodně stojí za návštěvu. Ale jaké je počasí na Islandu v červnu? Jaké svátky můžete zažít a co všechno tam můžete dělat? V tomto článku se podíváme na všechno, co potřebujete...

Jak strávit dovolenou neobvyklým způsobem?

Jak strávit dovolenou neobvyklým způsobem?

Dovolená nabízí vzácnou příležitost odpoutat se od každodenních rutin. Ať už hledáte relax, objevování nebo adrenalinové vzrušení, výlet mimo vaše rodné město vám poskytne nepopsaný papír připravený k malování různými zážitky. Někdy se však ocitneme ve vyjetých...