Jak strávit dovolenou neobvyklým způsobem?

Vasco Travel campaign
12 dubna 2024

Dovolená nabízí vzácnou příležitost odpoutat se od každodenních rutin. Ať už hledáte relax, objevování nebo adrenalinové vzrušení, výlet mimo vaše rodné město vám poskytne nepopsaný papír připravený k malování různými zážitky.

Někdy se však ocitneme ve vyjetých kolejích a děláme tytéž věci znovu a znovu. Tehdy začínáme hledat inspiraci pro nová dobrodružství nebo místa, která bychom mohli prozkoumat.

V tomto článku vás chceme inspirovat a představit vám nápady na méně obvyklé aktivity, které byste mohli dělat během prázdnin. Poskytneme vám také seznam úžasných míst, která při tom můžete navštívit. Tato příručka vám pomůže i tehdy, pokud plánujete svůj první výlet, ale chcete udělat něco výjimečného.

Sbalte se, zaměřte se na nové obzory a připravte se na cestu objevování, zkoumání a radosti.

Dejte dobrodružství šanci!

Udělejte si čas a jděte kempovat

Odpojit se od shonu každodenního života je vždy dobrý nápad. Můžete to udělat opětovným spojením s přírodou a jít kempovat do přírody.

Postavte si stan v národním parku, postavte si kemp u odlehlého jezera nebo spěte pod hvězdami v poušti. Tak se můžete uvolnit, prozkoumat a ocenit krásu přírody.

Kam jít kempovat?

Svět je plný úchvatných míst ke kempování. Pojďme si jmenovat několik úžasných míst, kam jít kempovat, abyste se po nich nemuseli poohlížet sami.

Devon, Anglie
Devon, který se nachází na jihozápadě Spojeného království, se může pochlubit úžasným výhledem na malebné útesy a Atlantický oceán.

Dartmoor a Exmoor, dva národní parky nacházející se v Devonu, jsou skvělými místy pro kempování. Důrazně se také doporučuje postavit si stan někde na pobřeží Devonu.

Alpy ve Francii
Kdo by se nechtěl probouzet s úchvatným výhledem na majestátní štíty hor a dýchat ten nejčerstvější vzduch? Když k tomu přidáte krásnou noční oblohu, může to stačit k tomu, abyste se přesvědčili, jet kempovat do Alp.

Národní park Hossa, Finsko
Tento národní park se nachází v severní části Finska a má mnoho přístřešků, chatek i míst určených pro táboráky. Park je plný borových lesů, malebných jezer a nekonečných turistických stezek.

Číst více:  Prolomit jazyková bariéry s nadací Open Arms

Patagonie, Argentina a Chile
Tento divoký kout Jižní Ameriky se rozprostírá mezi Argentinou i Chile a může se pochlubit skvělými místy ke kempování s úžasnými výhledy na sopečné, zasněžené Andy.

Jednou z nejdůležitějších turistických atrakcí v Patagonii je Perito Moreno, ledovec nacházející se v provincii Santa Cruz, a Bariloche, krásné město obklopené malebnými jezery a pohořím And. Nachází se zde také Ushuaia – místo, které je považováno za nejjižnější město na planetě Zemi.

Další místa hodná nezapomenutelného kempování jsou:

  • Ostrov Vancouver, Britská Kolumbie
  • Connemara, Irsko
  • Simien Mountains, Etiopie
  • Tasmánie, Austrálie
  • Vnitrozemské moře Seto, Japonsko

Sledujte východ nebo západ slunce na opravdu malebném místě

Sledování východu nebo západu slunce na úžasném místě je skvělou příležitostí zažít úchvatnou krásu přírody.

Ať už jde o výhled na pohoří, pohled přes oceán nebo obdivování výhledu na panorama města, být svědkem měnících se barev oblohy je magickým zážitkem.

Jaká jsou nejlepší místa na světě pro sledování západu slunce?

Zatímco sledování nádherného západu slunce může být úchvatné i ve vašem rodném městě, jsou místa na světě, kde je tento pohled víc než výjimečný.

Planet Cruise, cestovní kancelář z Portsmouthu, shromáždila údaje z TripAdvisoru a představila místa pro sledování západu slunce, která získala nejvyšší skóre.

Jedná se o následující místa:

Velký kaňon
Nejlepším místem pro pozorování zapadajícího slunce se ukázal být Grand Canyon v USA. Pravděpodobně to není velké překvapení, protože toto je všeobecně uznáváno jako jedno z nejkrásnějších míst na světě.

Taj Mahal
Druhým nejlepším místem pro sledování západu slunce je Taj Mahal v Indii. Toto mauzoleum v bílé barvě slonoviny je jedním ze sedmi divů světa a je jedním z největších architektonických úspěchů v historii lidstva.

Angkor Wat
Dále zde máme Angkor Wat, hinduisticko-buddhistický chrámový komplex v Kambodži. Kromě toho, že poskytuje úžasné výhledy, toto místo bylo zapsáno do Guinessovy knihy rekordů jako největší náboženská stavba na světě.

Číst více:  Forbes o Vasco misi

Eiffelova věž
Toto je jasná volba, pokud jde o sledování západu slunce, neboť nabízí jeden z nejromantičtějších zážitků, jaké můžete najít. Kromě toho je podle průzkumu Euromonitor Paříž turistickou destinací číslo jedna, co se týče měst.

Zde jsou další skvělá místa pro sledování západu slunce:

  • London Eye
  • Mallory Square, které se nachází v Key West na Floridě
  • Chrám Tanah Lot, Indonésie
  • Jimbaran Bay, Bali, Indonésie
  • Eagle Beach, Aruba
  • Stonehenge, Spojené království

Navštivte hudební festival

Teď, když jsme vyčerpali náš seznam, je čas si vybrat něco pro sebe.

S hudebním festivalem se můžete ponořit do pulzující atmosféry a vychutnat si živá vystoupení vašich oblíbených umělců a kapel.

Ať už se jedná o vícedenní festival s pestrým výběrem hudebních žánrů nebo specializovaný festival oslavující specifickou hudební kulturu, účast na takové akci je nezapomenutelným zážitkem.

Místa hudebních festivalů jsou také skvělými místy pro poznávání nových lidí z celého světa. A pokud novému seznámení brání jazyková bariéra, vřele doporučujeme použít překladač.

Proč?

Samostatná překládací zařízení nabízejí velmi vysokou přesnost a kvalitní poskytování služeb. Není tedy pravděpodobné, že zažijete nějaké nedorozumění. Některé z těchto zařízení (například překladače Vasco) nabízejí bezplatné připojení k inernetu na překlady bez jakýchkoli omezení.

To zajišťuje, že můžete překládat kdekoli chcete a vyhnete se placení vysokých roamingových poplatků v zahraničí nebo hledání Wi-Fi hotspotů.

Festivaly populární hudby po celém světě

Jaké jsou tedy některé z nejnavštěvovanějších hudebních festivalů na světě? Připravili jsme pro vás seznam nejlepších hudebních festivalů na světě od roku 2024. Obsahuje akce, kterých se účastní velká jména i undergroundoví umělci.

Jedním z nich je například festival Field Day v Londýně, který zahrnuje řadu alternativních hudebních kapel reprezentujících žánry jako shoegaze, smart rap a alternativní R&B. Známý je i díky své úžasné scéně s názvem Stodola, která vzbuzovala obdiv a která se může pochlubit řadou působivých světelných efektů.

Číst více:  PMM Vasco trénuje irácké zdravotníky

Dobrou volbou by byl i Glastonbury, legendární britský festival, který hostí spoustu velkých jmen. V minulosti přivítal například Davida Bowieho, Radiohead nebo Arctic Monkeys. Na festivalu hrají také menší umělci se žánry od rocku, elektroniky, popu a rapu.

Mezi další úžasné festivaly, které můžete navštívit po celém světě, patří:

  • Festival v Benicàssim, Španělsko: Jeden z nejlepších kytarových festivalů na světě
  • Dekmantel, Amsterdam, Nizozemsko: Klubová a elektronická hudba
  • Sziget, Budapešť, Maďarsko: Jeden z největších festivalů v Evropě, který denně hostí kolem 200 účinkujících
  • Outlook, Pula, Chorvatsko: Pro ty, kteří milují párty celý den a celou noc
  • Montreux Jazz Festival: Nejen jazz, ale také blues & rock. Zábavný fakt: Požár způsobený fanouškem střílejícím ze světlice v roce 1971 inspiroval Deep Purple k napsání „Smoke on the Water“
  • Tomorrowland, Boom, Belgie: Když to začne, stane se světovým hlavním městem elektronické taneční hudby.
  • Exit Festival, Novi Sad, Srbsko: Jelikož začal jako studentské hnutí, stal se jedním z nejdůležitějších hudebních festivalů v Evropě. Zahrnuje širokou škálu kapel zastupujících různé žánry.
  • Electric Love, Salzburgring, Rakousko: Tento festival také hostí širokou škálu umělců elektronické taneční hudby.

Myšlenky na závěr

Dovolená není jen o odpočinku v práci nebo každodenní rutině; je příležitostí k omlazení, objevování a vytváření vzpomínek na celý život. Seznam činností, které můžete dělat během prázdnin, nabízí pestrou škálu zážitků, které vyhovují různým zájmům a preferencím.

Od kempování v divočině až po svědectví úchvatných východů a západů slunce na malebných místech, od ponoření se do pulzující atmosféry hudebních festivalů až po objevování nejúžasnějších přírodních zemí světa, je zde něco pro každého.

Ať už hledáte samotu nebo společenský život, dobrodružství nebo relax, tyto aktivity slouží jako pozvánky k vystoupení ze své komfortní zóny a zažití neznámého.

Sbalte si tedy kufry, vydejte se za dobrodružstvím, za objevováním a zkoumáním a radostí. Koneckonců, svět čeká na prozkoumání a vaše dovolená je ideální příležitostí, jak využít každý okamžik.

Agnieszka Noskowska

Agnieszka Noskowska

Agnieszka Noskowska, která se od začátku své kariéry věnuje marketingu, se již několik let věnuje také PR, kde s vášní pracuje na kreativních projektech. Rovnováhu nachází v silniční cyklistice, horské turistice a v řemeslných pracích. Přestože miluje svou práci, kdyby se mohla opět rozhodnout o směřování své kariéry, stala by se truhlářkou, což by spojilo její lásku k řemeslům a přírodě.

podobné články

Africké jazyky: Různorodá jazyková krajina

Africké jazyky: Různorodá jazyková krajina

Afrika, druhý největší kontinent na světě, je zemí mimořádné rozmanitosti. Od sluncem zalité Sahary na severu po bujné deštné pralesy v povodí řeky Kongo a větrný Mys Dobré naděje na jihu, geografická různorodost Afriky je stejně rozmanitá jako jazyky, kterými se v...

Jak pozdravit v různých jazycích

Jak pozdravit v různých jazycích

„Ahoj“ je obvykle jedno z prvních slov, se kterými se setkáte při učení se nového jazyka. Některé jazyky však ve svých pozdravech vyjadřují více než jen obyčejné „ahoj“. Jednoduché „ahoj“ může vyjadřovat pocity upřímnosti, štěstí a vděčnosti, ale mohou existovat i...

Největší zajímavosti o Japonsku

Největší zajímavosti o Japonsku

Vítejte v zemi sushi, samurajů a sumo! Japonsko je země, kde se starobylé tradice plynule prolínají s nejmodernějšími technologiemi. Japonsko je velmi zajímavou a exotickou zemí, která nabízí mnoho zajímavosti k objevení - od kuriózních kulturních praktik po...

Jazyky Hvězdných válek: Prozkoumáme jazykové bohatství

Jazyky Hvězdných válek: Prozkoumáme jazykové bohatství

V rozsáhlém vesmíru ságy Hvězdné války diváky uchvacují epické bitvy, ikonické postavy a hluboké filozofie. Řada jazyků však přidává další vrstvu bohatství a obohacuje vyprávění o kulturní hloubku.  Franšíza představuje jazyky od melodických tónů Twi'leků až po...

Island v červnu – Je to dobrý nápad na dovolenou?

Island v červnu – Je to dobrý nápad na dovolenou?

Plánování letní dovolené je vždy vzrušující a Island je jednou z těch destinací, které rozhodně stojí za návštěvu. Ale jaké je počasí na Islandu v červnu? Jaké svátky můžete zažít a co všechno tam můžete dělat? V tomto článku se podíváme na všechno, co potřebujete...

Zajímavosti o Africe: Kontinent plný divů

Zajímavosti o Africe: Kontinent plný divů

Afrika, kontinent překypující divy, je pokladnicí, která láká cestovatele a zvídavé osoby. A tak se možná ptáte: Co je na Africe tak zajímavého? Jaká jsou zvířata z Afriky a jaká je africká kultura? Od rozlehlých savan po rušná města, jak jižní, tak severní Afrika je...