Existují na světě bilingvní lidé a čím jsou tak vyjimeční?

jazyky
28 července 2021

Kolik lidí mluví více než jedním jazykem? A umí oba jazyky stejně? Je to otázka, kterou si klade mnoho lidí a na kterou není jasná odpověď. Vzhledem k tomu, že neexistuje žádné celosvětové sčítání lidu, lze se jen dohadovat. Jak ale zjistit tyto statistiky? Kolik lidí na světě mluví druhým jazykem na úrovni rodilého mluvčího? To vše a mnohem více vysvětlíme a zkusíme se podívat co je to to bilingvismus.

Jak se označuje používání více než jednoho jazyka?

Většina lidí to označuje jako bilingvismus pro schopnost mluvit dvěma jazyky nebo multilingvismus pro schopnost mluvit třemi a více jazyky. Je to schopnost, která pomáhá našemu rozumu učit se a zapamatovávat více věcí než si jsme schopni představit.

Co je bilingvní rodina?

Mluvit na dítě od nejmladších měsíců života je nesmírně důležité. Rodiče, kteří mluví na dítě dvěma jazyky vám to jistě rádi potvrdí, že pro dítě je to opravdu snadné. Je samozřejmostí, že si musíme dítěti věnovat a zcela bez kompromisu na něj mluvit pouze jedním jazykem. Je potřeba o oba jazyky pečovat stejně a rovnoměrně: tzn. mluvit, zpívat a hlavně číst tak aby dítě mělo víceméně stejný styk s oběma jazyky. Rodiče si převážně vyberou jeden z jazyků podle svých schopností, a mluví na dítě pouze vybraným jazykem. Takové dítě zná oba jazyky stejně a paradoxně vám nebudou schopny určit, který jazyk si dítě zvolí jako mateřský. Dva jazyky jsou obrovským přínosem. Tři bychom již zařadili jako bilingvismus.

Bilingvismus

Tři a více jazykové rodiny, ve kterých jsou všechny jazyky používané, byly kdysi opravdu vzácností. Dnes je tomu již trochu jinak. Příkladem můžou být rodiče, kteří pocházejí z jiných zemi a dodatečně zůstali z jakéhosi důvodu v jiné, cizí zemi. Na své dítě budou mluvit od narození dvěma jazyky a budou se automaticky držet pravidel bilingvní výchovy. Tím, že žijí v cizí zemi se musí sami naučit, převážně jde o úřední jazyk. V předškolním věku dítě bude v kontaktu se svými vrstevníky a bez problému se naučí cizí jazyk, který se používá v dané zemi.

Takovéto bilingvní děti znají dva jazyky. Po takové bilingvní výchově budou děti dodatečně schopné pochopit další cizí jazyky rychleji. Bilingvní výchově a hlavně učení se cizím jazykům v ranném dětství je těžké konkurovat.

Je vše ztraceno pokud nejste bilingvní?

Bilingvní výchova nebo i výuka cizích jazyků od narození, jsou obrovským přínosem pro budoucnost naších děti. Pokud nejste bilingvní nezůstalo nic jiného než, učit naše děti aspoň jednomu cizímu jazyku. Možností výuky je tu opravdu hodně a je z čeho vybírat, ale je zde číslo jedna: angličtina. Určitě jste již museli číst nějakou zprávu nebo e mail. Není problémem se s tímto cizím jazykem potkat ale je potřeba se ho naučit. Pokud se naučíte jednomu jazyku tak další budou již mnohem lehčí.

Číst více:  Vánoční dárky nejen pro rodiče: Hlasový překladač Vasco Translator

Bilingvní lidé ve světě

Ačkoli někteří demografičtí odborníci tvrdí, že více než polovina lidstva je bilingvní, jiní diskutují o tom, co v tomto hodnocení představuje dvojjazyčnost na začátku. Je to pouze bilingvní výchova ? A co tedy přesně znamená dvojjazyčnost?

V běžném pojetí se často předpokládá, že být bilingvní znamená schopnost srozumitelně komunikovat ve dvou jazycích. Oficiální slovníkové definice však definují „dvojjazyčnost“ jako schopnost plynně hovořit dvěma jazyky. Ačkoli obojí může znamenat mluvení více než jedním jazykem, mezi oběma definicemi je výrazný rozdíl. Může být pravda, že téměř polovina světové populace ovládá na určité úrovni alespoň jeden jazyk mimo svůj rodný jazyk, skutečný počet plynně hovořících dvojjazyčně na celém světě zůstává nezjištěn.

Přesto jsou výhody dvojjazyčnosti zřejmé většině národů, které přijaly aktivní opatření, aby zajistily vzdělání svých občanů a jejich dobrou připravenost na mezinárodní pracovní trhy. Ovládat cizí jazyk jako rodilý mluvčí je úžasná věc.

Kolik lidí mluví více než jedním jazykem v číslech 

bilingvní

Kolik procent lidí na světě je bilingvní?

Ačkoli mnoho zemí dnes nařizuje povinnou výuku druhého jazyka již od počátku školní docházky, většina z nich se neoznačuje jako dvojjazyčné země, ale spíše jako vícejazyčné. Vzhledem k tomu, že celosvětová migrace je v důsledku nárůstu technologií, rozvíjejícího se hospodářského růstu, pokročilé úrovně vzdělání a lepších příležitostí stále vysoká, zažívá mnoho zemí vysokou míru imigrace a je zde poměrně velká skupina lidí, kteří mluví více než jedním jazykem.

Angličtina jako úřední jazyk

Podle nezávislé studie World Economic Forum z roku 2017 má pouze 34 zemí více než jeden úřední jazyk, zatímco dvě země, Spojené státy a Mexiko, neuvádějí žádný úřední jazyk. Na extrémním konci vícejazyčného spektra se nachází Bolívie, která tvrdí, že má nejvíce úředních jazyků ze všech zemí na světě, a to až neuvěřitelných 38! Většinu z nich tvoří indiánské jazyky, z nichž některé jsou již zaniklé, ale stále uznávané.

Jiné extrémní jazykové rekordy

Myslíte, že je to hodně? Ve srovnání s Bolívií existuje mnoho zemí, které jich mají ještě více, ale jsou neoficiálně, ale běžně uznávané. Kmenový národ Papua-Nová Guinea v jihozápadním Pacifiku tvrdí, že má 840 různých živých jazyků. Ostrovní stát Indonésie v jihovýchodní Asii se může pochlubit 707 živými jazyky na svém pobřeží. Nigérie sice tvrdí, že má 517 jazyků, ale jejím jediným úředním jazykem je angličtina, což je způsobeno bývalým britským kolonialismem, který skončil v roce 1960.

Jak je to tedy s angličtinou?

Jde o to, že mezi rodilými mluvčími angličtiny panuje vskutku naivní představa, že termín bilingvní se vztahuje na angličtinu + jakýkoliv jiný jazyk. Ale vzhledem k její obrovské mezinárodní hodnotě v dnešní době, mimo jiné v oblasti podnikání, obchodu a masové migrace, je dnes angličtina pro většinu světa druhým jazykem, ať už je to z vlastní vůle, nebo nikoliv. Dnes je na světě odhadem přibližně 1,35 miliardy lidí, pro které je angličtina rodným jazykem nebo kteří jsou schopni mluvit anglicky jako druhým jazykem, což je řadí mezi ty, kteří mluví více než jedním jazykem. Za tímto obrovským číslem zaostává pouze mandarínská čínština, kterou na celém světě mluví odhadem 1,1 miliardy lidí. Mandarínština však zůstává převážně regionální a ve srovnání s angličtinou má mimo Čínu a čínský obchodní svět omezené využití.

Číst více:  DND Jazyky 5e: Úplný seznam standartních a exotických jazyků

V roce 2019 bylo podle Wikipedie.org 55 států, kde byla angličtina prohlášena za úřední jazyk, přičemž některé z nich jsou dvojjazyčné. Zajímavé je, že tento počet nezahrnuje Spojené státy a Velkou Británii, které se k tomuto nároku nehlásí, přestože jsou téměř výhradně anglicky mluvícími zeměmi a angličtina není kvalifikována jako cizí jazyk. Tento údaj však nezohledňuje země, kde se angličtina ve společnosti snadno učí. Vzhledem k tomu, že si většina zemí uvědomila, že nadnárodnost je v rámci jejich hranic nevyhnutelná a že angličtina je zprostředkujícím nástrojem pro obchod, mnoho vlád zavedlo vzdělávací politiku vyžadující výuku angličtiny jako investici do budoucího sociálního a ekonomického růstu. Ve studijním projektu Winnipegské univerzity odhadli, že na světě existuje nejméně 142 zemí, kde je studium anglického jazyka povinnou součástí počátečního stupně veřejného vzdělávání, což z velké části občanů těchto zemí činí vícejazyčné mluvčí.

Je dvojjazyčnost dovedností?

Obrázek s překladem slova ahoj v mnoha cizích jazycích

Například v mezinárodních společnostech je již běžnou součástí základního vzdělání, a dvojjazyčnost ani nestačí k tomu, abyste získali slušné zaměstnání (pozor, to rozhodně neznamená, že by tam dvojjazyčnost neměla žádné výhody).

V zemích, kde je angličtina druhým jazykem, stanovila řada mezinárodních společností pro své uchazeče náročné jazykové požadavky. Obvykle se skládají z místního jazyka a angličtiny plus specializovaného jazyka nebo i více jazyků pro specifické obchodní účely, které firma používá. Ve většině vyspělých zemí platí, že ti, kteří ovládají více než jeden jazyk, obvykle získají lepší zaměstnání a postoupí v kariéře dále než ti, kteří jazyk neovládají. Mluvte o výhodách dvojjazyčnosti!

Kolika jazyky mluví průměrný Američan?

Obrázek zobrazující skupinu lidí, kteří mluví různými jazyky

Kolik Američanů je bilingvních? Méně, než byste si možná představovali, protože všechny největší anglicky mluvící země, tedy Spojené státy, Kanada, Velká Británie a Austrálie, nevyžadují povinný druhý jazyk ve svých veřejných školách. Někomu se to může zdát samozřejmé, protože angličtina je již dnes neoficiálním mezinárodním jazykem světa, ale tyto národy se nakonec mohou v budoucnu ocitnout v konkurenční nevýhodě, pokud někde v budoucnu nezavedou výuku jazyků do svých vzdělávacích programů. Znalost více jazyků je sama v sobě výhodou bez ohledu na to, o jaké jazyky se jedná.

Výhody bilingvní výchovy

Jaké jsou důsledky bilingvní výchovy? Nedávné studie ukazují, že kromě toho, že je to působivý doplněk vašeho životopisu, má znalost více než jednoho jazyka mnoho výrazných výhod. Na pracovišti lidé, kteří hovoří více jazyky, často překonávají své jednojazyčné kolegy ale i nadřízené a to díky schopnosti přepínat úkoly a soustředěnému pohledu na detail. Dvojjazyčného zaměstnance lze také využít pro vztahy se zaměstnanci, obchodní transakce nebo služební cesty, je-li to nutné pro účely vyžadující specifický jazyk. Výhody dvojjazyčnosti na pracovišti rozhodně s přehledem převyšují jakoukoli jinou alternativu.

Číst více:  Island v červnu – Je to dobrý nápad na dovolenou?

Psychologie dvojjazyčnosti

Dvojjazyčnost má i mnoho psychologických a sociálních výhod. Bylo prokázáno, že dvojjazyčný mozek lépe vnímá své okolí, je soustředěnější a méně roztěkaný než jeho jednojazyčný protějšek. Ti, kteří mluví více než jedním jazykem, jsou také zvyklí přijímat emocionální signály od různých lidí v multikulturním prostředí, díky čemuž jsou empatičtější a sociálně uvědomělejší.

U dětí je prokázáno, že učení se více jazykům najednou prospívá rozvoji mozku ale i mimo jiné rozvíjí celoživotní dovednosti multitaskingu. Ve vyšším věku pomáhá schopnost mluvit dvěma jazyky předcházet demenci, alzheimeru a ztrátě paměti a mentálnímu úpadku souvisejícímu s věkem. Přínosy dvojjazyčnosti jsou opravdu významné.

Cizí jazyky pro dospělé a především pro děti

Bilingvismus jak se zdá, je celkem fajn. Pokud je tedy mluvení více jazyky tak skvělé, proč to nedělá každý? Pro některé národy, zejména anglicky mluvící, je obtížné přesvědčit společnost o nutnosti zavést povinné programy výuky cizích jazyků, pokud se nepoužívají v každodenním životě nebo v zaměstnání. To by se však jednoho dne mohlo ve Spojených státech změnit, protože španělština se stále více začleňuje do americké kultury, masmédií, obchodu a politiky. A to by znamenalo, že Američané možná budou muset do budoucna používat překladač VASCO!

Pomocník na cizí jazyk a mnohem více

Společnost Vasco Electronics se specializuje na kapesní hlasové překladače, které jsou schopny překládat až 108 různých jazyků. Srdce našich okamžitých překladačů spočívá na špičkové technologii. Bezchybně přiřazuje fráze a výrazy jednoho jazyka k druhému a vyslovuje slova v cílovém jazyce jako místní. Překladače Vasco se automaticky připojují k sítím GSM v téměř 200 zemích bez dalších poplatků, registrací nebo předplatného. Výsledkem je vynikající porozumění a bezchybná výslovnost, která se vejde do kapsy – můžete být vícejazyčným mluvčím, aniž byste se museli učit, a využívat výhod znalosti více jazyků. Získejte nové přátele a najděte obchodní příležitosti, ať jste kdekoliv!

Ve zkratce:

Počet lidí, kteří mluví více než jedním jazykem není znám, ale odhaduje se, že více než polovina lidské populace mluví více než jedním jazykem. Mluvit více jazyky má mnoho výhod, včetně kognitivních výhod, sociálních výhod a lepších pracovních vyhlídek. V mnoha zemích je angličtina povinným druhým jazykem ve veřejném vzdělávání. Nicméně, Spojené státy nevyžadují druhý jazyk ve veřejném vzdělávání. Dvojjazyčnost má mnoho výhod, včetně schopnosti soustředit se a věnovat pozornost detailům.

Země % lidí, kteří mluví >1 jazykem Příklady jazyků
Lucembursko ~84% Lucemburština, francouzština, němčina, angličtina
Singapur ~73% Angličtina, mandarínština, malajština, tamilština
Švýcarsko ~68% Němčina, francouzština, italština, rétorománština
Belgie ~60% Holandština, francouzština, němčina
Holandsko ~90% Holandština, angličtina, němčina, francouzština
Indie ~20% Hindština, angličtina, bengálština, telugština, maráthština

Nejčastější otázky:

Jaký je rozdíl mezi bilingvismem a mnohojazyčností?

Bilingvismus je schopnost mluvit plynule (na úrovni mateřského jazyka) dvěma jazyky, zatímco mnohojazyčnost je schopnost mluvit třemi nebo více jazyky.

Jaké jsou výhody dvojjazyčnosti?

Mezi výhody dvojjazyčnosti patří lepší schopnost přepínat mezi úkoly, soustředěná pozornost na detaily a schopnost přijímat emocionální podněty od různých lidí v multikulturním prostředí.

Jaké jsou výhody vícejazyčnosti?

Mezi výhody vícejazyčnosti patří lepší vývoj mozku, celoživotní multitaskingové dovednosti a schopnost předcházet demenci, Alzheimerově chorobě a ztrátě paměti a mentálnímu úpadku souvisejícímu s věkem.

Kolika jazyky mluví průměrný Američan?

Průměrný Američan mluví jedním jazykem.

Baros Marta

Robert Faber

Robert je vášnivým cestovatelem a fanouškem nových technologií. Umí dobře vařit, ale nikdy na to nemá dostatek času což má za následek, že na většinu jídel si nakonec stěžuje. Pravidelně chodí do posilovny.

podobné články

Africké jazyky: Různorodá jazyková krajina

Africké jazyky: Různorodá jazyková krajina

Afrika, druhý největší kontinent na světě, je zemí mimořádné rozmanitosti. Od sluncem zalité Sahary na severu po bujné deštné pralesy v povodí řeky Kongo a větrný Mys Dobré naděje na jihu, geografická různorodost Afriky je stejně rozmanitá jako jazyky, kterými se v...

Jak pozdravit v různých jazycích

Jak pozdravit v různých jazycích

„Ahoj“ je obvykle jedno z prvních slov, se kterými se setkáte při učení se nového jazyka. Některé jazyky však ve svých pozdravech vyjadřují více než jen obyčejné „ahoj“. Jednoduché „ahoj“ může vyjadřovat pocity upřímnosti, štěstí a vděčnosti, ale mohou existovat i...

Největší zajímavosti o Japonsku

Největší zajímavosti o Japonsku

Vítejte v zemi sushi, samurajů a sumo! Japonsko je země, kde se starobylé tradice plynule prolínají s nejmodernějšími technologiemi. Japonsko je velmi zajímavou a exotickou zemí, která nabízí mnoho zajímavosti k objevení - od kuriózních kulturních praktik po...

Jazyky Hvězdných válek: Prozkoumáme jazykové bohatství

Jazyky Hvězdných válek: Prozkoumáme jazykové bohatství

V rozsáhlém vesmíru ságy Hvězdné války diváky uchvacují epické bitvy, ikonické postavy a hluboké filozofie. Řada jazyků však přidává další vrstvu bohatství a obohacuje vyprávění o kulturní hloubku.  Franšíza představuje jazyky od melodických tónů Twi'leků až po...

Island v červnu – Je to dobrý nápad na dovolenou?

Island v červnu – Je to dobrý nápad na dovolenou?

Plánování letní dovolené je vždy vzrušující a Island je jednou z těch destinací, které rozhodně stojí za návštěvu. Ale jaké je počasí na Islandu v červnu? Jaké svátky můžete zažít a co všechno tam můžete dělat? V tomto článku se podíváme na všechno, co potřebujete...

Zajímavosti o Africe: Kontinent plný divů

Zajímavosti o Africe: Kontinent plný divů

Afrika, kontinent překypující divy, je pokladnicí, která láká cestovatele a zvídavé osoby. A tak se možná ptáte: Co je na Africe tak zajímavého? Jaká jsou zvířata z Afriky a jaká je africká kultura? Od rozlehlých savan po rušná města, jak jižní, tak severní Afrika je...